24 mei 2022

'Met Exalto verloopt uw vaarseizoen gesmeerd!'

Smering van de schroefas is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van uw schip. Voor een soepel draaiende schroefasinstallatie, moeten de lagers en afdichtingen gesmeerd worden met een smeermiddel als vet of water. Voor diverse systemen bieden wij oplossingen!

Marco Batenburg houdt zich bij ons bezig met voorstuwing. Hij vertelt over de noodzaak, de diverse systemen en de mogelijkheden waarmee wij u kunnen helpen.

Watergesmeerd
Marco: “Heeft u gedacht aan het smeren van uw schroefas? Een mooi moment is wanneer uw schip nog op het droge staat. Maar ook als uw schip in het water ligt, is controle en/of onderhoud nog mogelijk. Negentig procent van de jachten in Nederland maakt gebruik van watergesmeerde schroefassen. In dat geval is het belangrijk dat u eraan denkt alle benodigde afsluiters open te draaien en te ontluchten, zodat er geen luchtbel voorin de schroefaskoker achterblijft.

Met name ontluchten is van levensbelang bij de tewaterlating van uw schip. Een drooglopend lager of afdichting kan binnen enkele minuten onherstelbaar beschadigen.”

Vetgesmeerd
“Wanneer u gebruik maakt van vetsmering”, vervolgt Marco, “valt een aantal systemen te onderscheiden. Het meest gebruiksvriendelijk is een automatisch smeersysteem. Met de compacte PulsarLube is het smeerregime zelfs computergestuurd. U kunt de periode instellen waarin het vetpatroon leeggedrukt wordt en het systeem maakt gebruik van een eigen batterij. Wanneer u bijvoorbeeld de smering aanzet voor de tewaterlating, heeft u er de rest van het seizoen geen omkijken naar. PulsarLube (en bij grotere systemen AMBI) scheelt werk én vieze handen!”

Vetpers
Marco: “Meer traditioneel is de handmatige oplossing: de vetpers. Het vet wordt dan met een korte (vaak flexibele) leiding toegevoerd naar de schroefaskoker. U moet dan wekelijks de vetpers zelf aandraaien en zo het vet in de schroefaskoker aanvullen. De vetpers kan ook vervangen worden door een Perma vetpatroon. Daarin wordt middels een chemische reactie het vet onder druk gebracht en zo naar de schroefas geperst. Daar heeft u verder geen omkijken naar, maar ook geen controle over (ze stoppen niet). Ook voor vetpersen en vetpatronen bent u bij Exalto aan het juiste adres.”

Oliebad
“Dan blijft nog één systeem over”, besluit Marco. “Dat is het zogenaamde oliebad en wordt maar op een klein aantal schepen toegepast. Het is een gesloten systeem, waarbij u zelf het oliepeil in het voorraadtankje moet controleren en eventueel bijvullen. Voor alle vormen van het smeren van de schroefas staat Exalto u bij: met ons uitgebreide assortiment én met het advies van onze specialisten!”

‘Met Exalto verloopt uw vaarseizoen gesmeerd!’

Interesting? Share it!

Would you like to know more about this article?

Contact us, we are happy to tell you more about it!

Location Hardinxveld

Hakgriend 6
3371 KA Hardinxveld-Giessendam
The Netherlands

sales@exalto.com +31 (0) 184 615 800
Location Grou

Biensma 41
9001 XZ Grou
The Netherlands

sales@exalto.com +31 (0) 566 621 133
Opening hours

Monday to Friday 08:00 AM - 5:00 PM.
Closed on Saturdays, Sundays and public holidays.

Subscribe to newsletter
Follow us